In de zomer van 2010 is Caland Jeugd Basketball opgericht door de Stichting Ontwikkeling Jeugd Basketball. De deelnemers aan Caland Jeugd Basketball kregen onder schooltijd trainingen aangeboden naast hun trainingen bij hun vereniging. In de zomer van 2015 heeft Stichting Ontwikkeling Jeugd Basketball het Caland Jeugd Basketball traject overgedragen aan het Calandlyceum en daarmee een onderdeel van de school.
In het voorjaar van 2017 is het basketball traject geaccrediteerd door de Nederlandse Basketball Bond en daarmee één van de vijf NBB Basketball Academy’s in Nederland. Iedere NBB Basketball Academy heeft haar eigen identiteit en hanteert een werkwijze die past binnen de betreffende regio.
Werkwijze
Wij streven naar maatwerk, zowel in het Basketball traject als in de studie. Een deelnemer zit bij voorkeur op het Calandlyceum, Amsterdam. Het rooster is zo georganiseerd dat er iedere ochtend tot 10:00 uur en ieder middag vanaf 14:00 getraind kan worden. De trainingen die wij organiseren zijn cluboverstijgend en gericht op de individuele ontwikkeling van de speler. Dit betekent dat er in de trainingen voornamelijk wordt getraind op technische vaardigheden. Om deze vaardigheden te toetsen en aan de praktijk te relateren worden deze in de trainingen ook uitgetest in diverse spelvormen. Daarnaast zijn er voorwaardelijke vaardigheden op fysiek en mentaal gebied en die wij laten terugkomen op school en in de trainingen. Competitie wordt bij de vereniging gespeeld. Wij geloven in gecentraliseerd trainen en decentraal spelen zodat iedere kansrijke sporter veel minuten kan maken en de nieuwe vaardigheden in de praktijk kan brengen. Voor iedere deelnemer wordt er een individueel trainingsschema gemaakt, afgestemd op de benodigd heden van de speler en de clubtrainingen.
Onderwijs
Het Calandlyceum is een Topsport talentschool en heeft daardoor veel ruimte om de combinatie (Top)sport en studie mogelijk te maken. In het onderwijs kijken wij niet naar onderwijstijd, maar naar effectiviteit. Het draait niet altijd om uren maken, maar het gaat voornamelijk om de kwaliteit van die uren.
Het credo van het Calandlyceum is ‘Ontdek wat je kunt bereiken’. Met zo’n 230 leerlingen met een topsportstatus, waarvan +/-50 CTO-leerlingen, ademt de school (top)sport. Het wordt als volgt georganiseerd.
De lessen starten iedere dag na 10:00 uur en eindigen rond 14:00. Hierdoor ontstaat er ruimte om voor en direct na schooltijd te kunnen sporten. Geen sport voor of na school? Dan zit je in het studieuur en maak je je huiswerk.
In deze manier van werken worden er minder uren gemaakt op school en wordt er van de leerling en docenten meer effectiviteit gevraagd.
De leerling zit in een klas met uitsluitend (top)sporters en krijgt naast het reguliere lesprogramma ook; – Lichamelijke opvoeding, voor de brede motorisch ontwikkeling. – Verzorging; Slaap, Voeding, Hygiëne, Rust, Blessures – Mentale vaardigheden.
Daarnaast wordt er in het onderwijssysteem een grote mate van zelfregulatie verwacht en daarin worden de leerlingen ook opgevoed. Het hulp vragen wanneer je dat nodig hebt, bewust zijn van de keuzes die je maakt en de effecten daarvan, reflecteren op handelen en daar aanpassingen op maken, etc. Op de website van het Calandlyceum kunt u meer informatie vinden over het onderwijs in de Topsportklassen. http://www.calandlyceum.nl Het volgen van onderwijs op het Calandlyceum is niet verplicht.
Onderbouw
In de eerste en tweede klas, U13 & U14, wordt er twee tot drie keer in de ochtenden getraind. De deelnemers zullen daarnaast in club verband nog ongeveer drie trainingen volgen(wenselijk). In de onderbouw zijn de trainingsgroepen groter en worden de trainingen voornamelijk in spelvormen aangeboden. Hier worden vaardigheden gestimuleerd die volgens de sensibele fases passend zijn bij de levensfase.
Bovenbouw
Vanaf de derde klas in het voortgezet onderwijs wordt de trainingsomvang vergroot. Per deelnemer wordt er gekeken wat een wenselijk aantal trainingsmomenten is. De trainingen worden in deze fase individueler en er komen tevens specifieke fysieketrainingen bij. Een deelnemer heeft in deze fase de mogelijkheid tot acht keer per week te trainen naast de club trainingen. De trainingen worden afgestemd op de behoefte van de speler. De Piramide In de eerste klas (U13) en de tweede klas (U14) is de groep van kansrijke basketballers nog vrij groot. Vanaf het derde leerjaar (U15) wordt er strenger geselecteerd en zullen de op dat moment kansrijke sporters door gaan in het traject van de Basketball Academy. Het aantal deelnemers wordt kleiner en het aantal trainingsmomenten wordt groter. Als je niet bij de Basketball Academy doorgaat kun je uiteraard wel gewoon onderwijs blijven volgen op het Calandlyceum.
Hoe kom je in aanmerking?
Meld je aan voor de talentherkenningsmomenten. Je ontvangt dan voor ieder talentherkenningsmoment een uitnodiging. De trainers kijken naar de kansrijke sporters en deze krijgen na afloop van de training een uitnodiging om een ‘stage’ te lopen op de Basketball Academy Amsterdam. Deze momenten organiseren wij in de U11, U12, U13 & U14 leeftijd. Lukt het je niet om op deze momenten te komen of ben je al ouder dan 13? dan kun je ons altijd aanschrijven en zoeken wij naar een oplossing. Aanmelden kan via deze link.